Øl- og whiskeymarinert villsvin med trøffelpotetmos

Vi har opptil flere jegere i familien, og det drypper litt på oss innimellom. Villsvin er kanskje ikke noe alle har liggende i fryseren, men jeg anbefaler å prøve det en gang. Har du ikke tilgang til en slakter i nærområde, så kan du gjerne bytte ut villsvinet med svin. Villsvin smaker mer enn svin, men tilbehøret er jo det samme.

Som jeg har skrevet i et tidligere innlegg, Villsvin med eplebacon, er det viktig å vite om kjøttet er sjekket for trikiner. Alt du kjøper i butikken er det, men jeg gjennomsteker alltid villsvinet, noe som ikke betyr at bør bli tørt. Her gjelder det å la steken hvile så lenge som mulig.

Oppskrift på øl- og whiskeymarinert villsvin (4 pers):

1 kg villsvinstek
1 løk
3 gulrøtter
timian

Marinade:
6 fedd hvitløk
0,5 l Bayer
1,5 dl Jack Daniels (eller en annen type whiskey)
3 ss worchestershiresaus
0,5 dl soyasaus
1 ts tabasco

Grovkutt hvitløken og ha alle ingrediensene i en bolle. Legg steken i marinaden i minimum to timer, eller lenger om du har tid. Husk å la steken ligge i romtemperatur i ca 1 time før den stekes.

Sett ovnen på 150 grader. Skjær løk og gulrøtter i biter og legg de i bunnen av en ildfast form sammen med litt timian. Gni steken inn med salt, pepper og timian, og stek den på høy varme i en stekepanne på alle sider. Slik lukker du saftene inne i steken, og steken vil få en god og sprø skorpe. Legg steken på grønnsakene og stek den i ovnen i ca 1,5 - 2 timer eller til den når en kjernetemperatur på 68 grader. Ta steken ut og pakk den godt inn i aluminiumsfolie og kjøkkenhåndkle og la den hvile i halvparten av steketiden, inntil 1 time. Kjernetemperaturen vil stige til ca 70 grader.

Saus:
0,5 løk
2 gulrøtter
1 liter kraft/fond (bruk også kraften som er igjen etter steking av kjøttet)
3 dl marinade (avsilt)
2 ss eplegele
Smør
Salt og pepper

Kutt løk og gulrøtter i biter og fres det i litt smør til løken er blank. Ha så i fond eller kraft og la dette koke ned til halvparten. Sil så av grønnsakene, og ha i 3 dl av marinaden kjøttet lå i tidligere. La det småkoke i ca 10 min. Så er det tid for å smake seg frem. Jeg startet med 2 ss eplegele, 50 gr smør og litt salt og pepper. Deretter må smaksløkene frem, og husk at jo lenger tid sausen koker, jo mer vil den smake. 
Jeg har et par regler jeg følger som kan hjelpe: 
Smaker sausen bittert - tilsett smør
Smaker sausen lite - tilsett salt og kanskje litt pepper
Smaker sausen surt - tilsett eplegele
Hvis sausen blir for salt (noe man bør prøve å unngå), så må man dessverre vanne den ut. Et annet triks jeg leste en gang, var at man kan koke en potet i sausen, den skal visstnok trekke til seg salt. Om det fungerer vet jeg ikke.

Oppskrift på Trøffelpotetmos:
10-12 poteter
ca 2 dl helmelk (avhenger av ønsket tykkelse)
4-5 ss smør
Salt og pepper
1 ts trøffelolje (har du trøffel så bruk heller det!!)

Kok potetene møre, og mos de godt. Rør så inn smør og melk, og smak til med salt og pepper. Rør til slutt inn trøffeloljen.

Skjær kjøttet i fine skiver og server retten med ovnsbakte grønnsaker etter ønske. Vi hadde gulrøtter, shallottløk, brokkoli og hvitløk i dag.

Håper det smaker!
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Camilla

Camilla

34, Oslo

Jeg bor i Oslo med min samboer og datter. Jeg jobber som grafisk designer og er hobbykokk på fritiden. Jeg trengte et sted å samle og dele mine oppskrifter og erfaringer, så derfor denne bloggen. Jeg nyter alle goder som livet har å by på - god mat, god drikke og godt selskap. Dette har jeg tenkt til å dele med dere her.

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits